fredag 17 januari 2014

Djupet blir större

Tycker det är fascinerande och ganska kul, när man kan läsa in lite djupare tankar och aspekter i vanliga pop-sånger. Man tror först att det är något vanligt krims-krams om hopplös kärlek som man hört tusen gånger förr, och sen inser man att det faktiskt finns något mer där bakom.

Som refrängen i Do what u want med Lady Gaga.

You can't have my heart
And you won't use my mind but
Do what you want (with my body)
Do what you want with my body
You can't stop my voice cause
You don't own my life but
Do what you want (with my body)
Do what you want (with my body)

Ganska vanligt, inget ordinärt, handlar mest om det fysiska och man tänker att hon bascially säger "jag vill att du tar mig".

I verserna kommer dock faktiskt en anledning till detta, det finns alltså något bakomliggande, inte bara fysisk åtrå. Det är knappt ens sexuellt längre, utan handlar mer om psyket bakom.
Sometimes I'm scared I suppose
If you ever let me go
I would fall apart
If you break my heart
So just take my body
And don't stop the party

Nu handlar sången inte alls om sex längre, fokuset är (i min mening) helt skiftat och blir på så vis oviktigt. Det handlar dels om den stora rädslan som kärleken ge, att bli lämnad, och att man genom denna rädsla blir så sårbar att man stänger ute allt och bara ger sin kropp men inte sitt psyke.

Sen kan det ju diskuteras huruvida detta var något som textförfattaren hade tänkt innan eller om det bara blev så. Man vet ju aldrig hur de tänker de som fillurerna. Jag tycker i alla fall tio gånger bättre om låten nu när jag funderat ut detta.


Lady Gaga - Do What U Want

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar